sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Kohti elokuun tummia iltoja ja Åblogien kirppari

Jossain välissä, aivan huomaamatta, kesän valoisista illoista on tullut tummempia ja huomisesta alkaen elokuun ihanat, tummat illat ovat todellisuutta. On tullut aika kaivaa lyhdyt esille.





Löysin viime kesänä Åblogien kirppikseltä kauniin lyhdyn. Lyhty oli kaunis sellaisenaan, mutta lyhdyn näkemät auringonsäteet olivat haalistaneet sen pintaa ja kaipasin siihen voimakkaampaa väriä. Niinpä kaivoin joka naisen ystävän, suhumaalin, esille ja suihkuttelin lyhdyn mustaksi. Nyt lyhty on taas kuin uusi.






Hamassa nuoruudessa asuessani Turun Aurajokivarressa pari kilometriä keskustasta oli aivan ihana kävellä kotiin elokuun lämpimässä, pimeässä yössä. Joki oli aivan tyyni. Näen vieläkin tuon näyn silmissäni ja tunnen pehmeän lämmön. Ehkä siitä on tullut rakkauteni elokuun iltoihin.

Mutta se siitä. Åblogien kirpparista puheenollen tulossa on tänäkin kesänä uusi kirppari. Laita siis jo nyt sunnuntai 14.8. kalenteriisi. Kirppari järjestetään tänä vuonna Liedon Ilmarisissa, Kotilaiturin pihapiirissä, Ilmaristen liikenneympyrän kohdalla.

Itse en pääse tällä kerralla mukaan, sillä olen juhlistamassa ihanan nuoren neidin tärkeää päivää, mutta mene sinä. Kaikkea mielenkiintoista on varmasti tarjolla!




Facebookiin on aivan muutama minuutti sitten auennut Åblogien kirpputorin tapahtumasivu, joten klikkaa ihmeessä itsesi mukaan, jotta pysyt kärryillä mitä tuleman pitää. Sivulle tulee varmaan jo etukäteen näkösälle mielenkiintoisia kirpparitärppejä.

Rentoa, leppoisaa sunnuntaita! Ainakaan tänne meille ei ole tullut vielä luvattuja ukkosia ja sateita, vaan sunnuntaista on saatu nauttia aurinkoisissa merkeissä.

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

torstai 28. heinäkuuta 2016

Kesäisen Tukholman suosikkeja

Minikesälomamme on nyt takana ja arkea eletty jo viikko. Loma oli kuitenkin hyvä ja oli erinomainen päätös startata pienelle matkalle heti perjantaina töiden jälkeen. Ei mennyt kuin pari päivää, niin viikonpäivät olivat sekaisin, mikä on minulle yksi onnistuneen loman merkki.




Matkamme suuntautui Tukholmaan. Kolmen päivän perilläoloaikana tuli koettua paljon enemmän kuin normaalilla päivän reissulla, jolloin tulee kierrettyä vain ne omat suosikkipaikat.






Ensimmäisenä päivänä suuntasimme vanhaan kaupunkiin. Kiertelimme kuninkaanlinnan alueella ja lopulta suuntasimme museoon, jota Tukholmassa asuva ystäväni on suositellut monesti. Kyseessä on Livrustkammaren, joka on kuninkaanlinnan alueen yhdellä sivustalla.






Museosta löytyy vanhoja kuninkaallisia vaunuja, pukuja ja muita kuninkaallisten käytössä olleita tavaroita. Lapsikävijät oli huomioitu upeasti tässä museossa. Hämärässä kellarikerroksessa olivat vaunut ja vaunujen välistä saattoi bongata kuninkaallisia hiiriä. Tarkkasilmäinen kuopus huomasi ensimmäisen ja sen jälkeen hänen silmänsä hakivat jatkuvasti uusia. Tässä alla olevassa kuvassa on yksi löytömme - itseasiassa kuvia katsoessani huomasin toisenkin.








Aivan pienille lapsille oli kierroksen lomassa leikkitila ja hieman sen jälkeen tuli alue, jossa isommatkin lapset saivat sovitella erilaisia leikkiprinsessamekkoja ja narrien asuja yms. ja sen jälkeen asettautua kuvaan kuninkaalliselle istuimelle. Mielenkiintoista oli päästä kokeilemaan myös haarniskan kypärää. Ritareiden on pitänyt olla vallan vahvaniskaisia, niin painava tuo kypärä tuntui olevan.





Tämä museo ei ollut siis pelkkää katsomista, vaan siellä oli ilahduttavan paljon myös interaktiivisuutta. Ja mikä parasta, Livrustkammaren on ainakin tällä hetkellä ilmainen.

Aurinkoinen Tukholma näytti meille todellakin parhaat kasvonsa. Taukoja ja fika-hetkiä pitämällä kaikki jaksoivat kävellä päivien aikana melkoiset kilometrit. Joe & the Juice oli yksi koko perheen suosikkitaukopaikoista. Tuoreista hedelmistä ja marjoista puristetuilla mehuilla jaksoi taas kummasti jatkaa. Koskahan noita mehubaareja saadaan meille Suomeenkin... Myös polka-jäätelö maistui vaikka seisten.






Shoppailujen ja kiertelyiden välillä pidimme useammankin kerran taukoa myös Kungsträdgårdenissa, hieman NK-tavaratalon alapuolella. Suihkulähteessä kahlailu virkisti jälkikasvun varpaita jäätelöhetken jatkona ja me aikuiset pystyimme valitsemaan istuinpaikan auringosta tai varjosta sen hetkisen mielen mukaan ja saimme katsella ihmisiä ympärillämme.




Yksi oman matkani odotetuimmista kohteista oli ABBA-museo. Mamma Mia -elokuva on meillä katsottu niin moneen kertaan, että laulut ovat tulleet tutuiksi myös perheen nuoremmille. Tuo museo olikin käynnin väärtti. Ja vaikka lipunmyyntiin oli jonoa, ei ruuhkaa tuntenut enää sisällä ensimmäisen elokuvahuoneen jälkeen.




Myös tässä museossa pääsi itse mukaan tekemisiin (sen lisäksi, että hyräili taustalla soivien biisien mukana kulkiessaan käytävillä). Lauloimme karaoketyylillä studion kopissa, liitimme oman päämme Abbalaisten vartaloihin ja tanssitimme hahmoja, miksasimme musiikkia ja testasimme miten lähelle pääsimme Abban oman miksaajan lopputulosta ja kuvasimme oman musiikkivideon. Pääsylipun koodilla lopputuloksia voi katsoa vielä kotona netistä.






Tytöt rohkenivat jopa lavalle Agnetan viereen. Lavan edessä heille näkyi ruudulta tanssiliikkeet ja he olivat hetken mukana Abban jäseninä.




Interaktiivisten tekemisten lisäksi museossa oli perinteisemmin toki myös tarinaa Abbasta ja sen jäsenistä, esiintymisasuja, levyjä ym. mahdollista. Jos yhtään pidät Abban musiikista, suosittelen vahvasti käyntiä täällä. Todella hyväntuulen käyntikohde!




Sellainen oli meidän Tukholmamme tällä kerralla. Seuraavaan kesäiseen Tukholman matkaan liittyen listalle jäivät ainakin vielä kaupungin uimarannat ja Tukholman saaristo. Niihin ei tällä kertaa aika riittänyt. Onko sinulla jotain suosikkipaikkoja, -kauppoja tai lempitekemistä Tukholmassa? Vinkkaathan kommentteihin, niin jatkan mielelläni tuota listaani tulevaisuuden varalle.

Helteistä päivän jatkoa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Retroklassikko | uunijäätelö

Uunijäätelön mieliteko on vaivannut minua jo pitkään. Tänään kun vadelmapuskien välissä marjoja keräillessäni mietin minne saisin kaikki marjat säilöttyä tuli mieleeni, että mitäpä jos "säilötään" osa marjoista uunijäätelössä suoraan vatsoihin.




Sokerikakkupohja olisi helppo tehdä itsekin, mutta oikaisin ja hain lähikaupasta valmiin kakkupohjan. Sen päälle pilkoin jäätelöä ja ripottelin reilusti vadelmia. Päälle kaadoin vielä kinuskikastikenauhoja.




Sen jälkeen vatkasin marengin neljästä kananmunan valkuaisesta. Kun valkuaisvaahto alkoi olla jo kovaa, lisäsin joukkoon 1 dl:n sokeria ja jatkoin vatkaamista vielä hetken. Valkuaisvaahto leviteltiin huolellisesti jäätelön päälle reunoja myöten.

Yhtään jäätelön paljastavaa koloa ei saa jäädä, jotta jäätelö pysyy marenkikuoren sisällä raikkaan viileänä. Päälle olisi voinut ripotella pähkinämuruja tai mantelilastuja - ne unohdin tohkeissani.




Koko komeus sitten uuniin reiluun 225 asteeseen 10-15 minuutiksi. Koristeeksi vielä tuoreita vadelmia ja lisää kinuskikastiketta sen jälkeen kun jäätelökakku oli otettu uunista.




Retroherkku oli juuri niin hyvää ja makeaa kuin muistin sen olevankin. Emme jaksaneet herkutella koko kakkua yhdeltä istumalta, joten laitoin testimielessä loput pakastimeen. Tätä kirjoittaessani kävin (ihan vain testatakseni - yhtään ei tehnyt mieli ei ei...) leikkaamassa palan ja uunijäätelö on hyvää näköjään pakastettunakin. Ei siis hätää, jos osa nautinnosta pitää jättää myöhäisempään.

Huomenna on tiedossa mielenkiintoinen päivä, sillä lähdemme moikkaamaan esikoista Roihu-partioleirille. Leirin some-tiimi on ollut aivan huikea ja me kotijoukotkin olemme saaneet Instan, Fb:n ja Youtuben kautta esimakua siitä mitä tuo leiri on. Huomenna kuitenkin oikein paikanpäälle. Ihana päästä näkemään myös esikoinen, jota on jo ikävä.

Herkullista ja mukavaa viikonlopun jatkoa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

maanantai 18. heinäkuuta 2016

#kesäkukkaLOVE | kesäkukkien TOP 3

Sain ihanalta inspiraatiobloggariltani Kukkalan Sannalta haasteen listata kesäkukkasuosikkejani. Melko usein haluan jotain uutta terassille, vaihtelu virkistää, mutta on tiettyjä kasveja, joista on muodostunut jo pidempiaikaisia suosikkeja.

KORISTEAPILA 

Tänä kesänä suosikkilistalleni, lähes listan kärkeen on kiilannut voimalla koristeapila. Näin koristeapilan ensimmäisen kerran nimenomaan Kukkala-blogissa tänä keväänä ja kasvin metsästys alkoi välittömästi. Mietin pitkään vihreä- ja punalehtisen apilan välillä, mutta päädyin lopulta tähän vihreään - ja olen ollut tyytyväinen. Yllätyksekseni apila alkoi joku viikko sitten vielä kukkiakin.


 

HORTENSIA


Hortensia on ollut yksi suosikkikesäkukistani jo useita vuosia. Pidän kaikista väreistä, mutta valkoinen on se, jonka valitsen jos teen valinnan itse. Vaikka hortensian kukka onkin romanttisen oloinen, on siinä silti selkeyttä, josta pidän.

Useimmiten hortensia on ollut meillä etupihan puolella, jossa terassi on koko päivän varjossa, mutta tänä vuonna halusin pitää sen enemmän silmissä ja otin riskin jättäessäni kasvin takapihan auringossa kylpevälle terassille. Seuraukset ovat nähtävissä, mutta kukinnan loppupuolellakin kasvi on kaunis. Kukat kuivuvat kauniisti ja kuivunutkin kukkaoksa on kaunis vaikka maljakossa.


 

HEINÄT

Heiniä meillä taitaa olla nyt kolmatta kesää ja ne ovat ehdottomia suosikkejani. Niitä löytyy sekä pihan varjoisemmalta, että aurinkoisemmalta puolelta ja ne ovat kauniin ulkomuotonsa lisäksi mukavia siksikin, etteivät ne piittaa pienestä vilutuksesta. Vielä en ole onnistunut talvettamaan heiniä, mutta josko tänä vuonna olisi senkin aika. Yritystä on ollut jo molempina aikaisempinakin vuosina. Joku tahtoo vain unohtaa kastella varastossa olevat kasvit...







 
Tänä vuonna meillä on terassikasveina myös hyötykasveja. Colayrtti ja timjami kasvavat samassa astiassa sulassa sovussa terassin sivupöydällä ja keinun vieressä paprika on saanut ruukkuun parikseen kaunislehtisen pitsilehden. Kesäkukat eivät oikeasti siis ole meillä välttämättä kukkivia, vaan ehkä enemmänkin kesäkasveja.

Kukkivista kasveista pidän hortensian lisäksi myös pelargonioista, etenkin Mårbackan pelargonia on aivan ihana. Myös daaliat kuuluvat suosikkeihini. Tänä vuonna terassin istutuspaikat vain tulivat täyteen ennen kuin pääsin kukkivien kasvien lähelle puutarhalla.

Tässä minun suosikkejani. Nappaa ihmeessä #kesäkukkaLOVE -haaste mukaasi ja vinkkaa sekä minulle kommentteihin, että mielellään tietysti myös Kukkalaan alkuperäiseen postaukseen, jotta mahdollisimman moni löytää sinunkin suosikkiesi luokse hakemaan inspiraatiota. 

Kaunista viikon jatkoa! Täällä menossa on toiseksi viimeinen lomapäivä ja päivät ovat aivan sekaisin. Lyhyestä pituudestaan huolimatta loma on ollut siis erinomaisen onnistunut :)

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

perjantai 15. heinäkuuta 2016

Upea, yllättävä Terassitalo

Keskeltä maalaismaisemaa, Kauttuan Ruukinpuiston alueelta löytyy yllättävä rakennus, Alvar Aallon suunnittelema Terassitalo. Lupasin saunajoogapostauksessani kertoa lisää löydöistämme ja tämä talo oli toinen retkikohteemme.








Terassitalo on aikanaan, vuonna 1938 suunniteltu ja rakennettu Ahlström-yhtiön Euran Kauttuan tehtaiden toimihenkilöiden asunnoiksi. Alvar Aalto suunitteli tälle alueelle yleiskaavan ja alunperin taloja piti nousta rinteeseen useampiakin, mutta talvisota keskeytti hankkeen. Tämä Porrastalonakin tunnettu talo jäi ainokaiseksi.






Terassitalo on edelleen asuinkäytössä. Euran kunta on kuitenkin vuokrannut yhden asunnoista ja tämä asunto on nyt avoinna kaikille Aalto-faneille - ja toki muillekin. Huoneisto on kalustettu ja sisustettu Alvar ja Aino Aallon tuotannolla. Sisustus vaihtelee ja jos joku kalusteista tai valaisimista alkaa kutkutella, on tuotteita mahdollisuus ostaa näyttelystä.








Ihastelimme talon ajatonta tyyliä ja sisälle tulevaa valon määrää. Oppaamme, Euran kulttuuritoimenjohtaja Sirpa Wahlqvist kertoikin, että talon huoneistot tuntuvat kylpevän valossa aina kun vain ulkonakin on valoisaa.










Alvar Aallolle oli tärkeää luonnon huomioiminen ja tontin suurimpia puita vaalittiin koko rakennusaika. Upeat käppyrämännyt antavatkin miljöölle sen viimeisen silauksen.






Tässä siis yksi kesäretkikohde jos kaipaat loppukesään vaikuttavaa esteettistä kokemusta.

Ruukin alueella on lisäksi vielä upea Kauttuan Klubi -rakennus sekä Tallimäen pihapiiri vanhoine talli- ja maatalousrakennuksineen. Alueella tapahtuu paljon ja mielenkiintoinen käyntiajankohta voisi olla vaikkapa lauantaina 13.8. klo 9-16, jolloin nimenomaan tuolla Tallimäellä järjestetään Antiikki- ja keräilymessut.  Ruukinpuiston Facebook-sivulta löytyy myös ajankohtaista tietoa alueen tapahtumista.




Uskomattomia paikkoja löytyy yllättävistäkin paikoista täältä koti-Suomestakin vai mitä tuumaat tästä talosta. Kiitos vielä Sirpa Wahlqvistille esittelyistä, jotka valaisivat hurjasti paikan historiaa ja Katille mitä parhaimmiasta retkiseurasta ♥

Sadepäiväterveisin,
Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.


tiistai 5. heinäkuuta 2016

Saunajoogaa Alvar Aallon seurassa

Satumaisen kauniilla paikalla Kauttualla, pauhaavan kosken vieressä, kirkasvesisen Eurajoen rannalla,  kohoaa äkkiseltään katsottuna vaatimattoman näköinen rakennus. Kun katseen antaa viivähtää pidempään näkee, ettei kyseessä olekaan mikä tahansa rakennus.









Alvar Aallon suunnittelema Jokisauna* on toiminut valmistuessaan vuonna 1948 Ahlström Oy:n henkilökunnan sauna- ja pesulatilana. Rakennus oli päästetty rapistumaan, mutta nykyinen omistaja Eija veljineen lähti toteuttamaan isänsä unelmaa, osti saunan ja alkoi kunnostaa sitä suurella pieteetillä siten, että se muistuttaisi käytettyjä värejä ja yksityiskohtia myöten mahdollisimman paljon sitä rakennusta, joka se oli aikanaan ollut.

Aallon pariskunnan kädenjälki näkyy Jokisaunalla siis upeasti, arkkitehtuurin lisäksi myös tilan kalusteissa ja piensisustuksessa.







Vietimme ystäväni Katin kanssa Kauttuan Ruukin alueella aivan ihanan rentoutuspäivän helatorstaina. Jätän suosiolla toiseen postaukseen muut upeat löytömme ja aloitan kertomisen päivän loppupuolelta. Pääsimme nimittäin nauttimaan Jokisaunan saunayogasta.




Saunan lämpö on joogan aikana noin 50 astetta, eikä saunassa heitetä löylyä. Neljänkymmenenviiden minuutin mittaisen joogan aikana tehtiin kevyitä taivutuksia ja venytyksiä, jokainen omaa kehoaan kuunnellen. En normaalisti pysty olemaan saunassa kovin pitkää aikaa kerrallaan ja jännäsin hieman miten saunajoogassa käy, mutta joogatessa sauna ja sen lämpö oikeastaan unohtui ja runsas vedenjuontikin piti varmasti huonon olon poissa.












Saunajoogan jälkeen olo oli aivan mieletön. Ohjaajamme Tuomas Rouhikko sanoi tunnin aluksi, että jokainen kokee saunajoogan omalla tavallaan. Itse koin harjoituksen erityisen rentouttavana. Koin myös, että jo tuo yksi saunajoogakerta antoi vetreyttä ja seuraavana yönä nukuin pitkästä aikaa kuin tukki, kertaakaan heräämättä.






Saunajoogan ja suihkun jälkeen (rohkeimmat uskaltautuivat jopa pulahtamaan toukokuiseen jokiveteen) nautiskelimme vielä herkullista keittolounasta jokisaunan terassilla. Maukas, ihana, itsetehty ruoka suussasulavine jälkkäreineen kruunasi hyvänolon tunteen.







 


Esteetikko sai nauttia taas kaikilla aisteilla hyvän ystävän ja Alvar Aallon seurassa, ihanan sauna-akka Eijan vieraana. Kiitos! 

Suosittelen lämpimästi liittymään Jokisaunan tykkääjäksi Facebookissa. Uusia saunajoogakertoja on ymmärtääkseni suunnitteilla ja tietoa niistä tulee tuonne Facebook-sivulle, samoin kuin muista Jokisaunan tapahtumista. Halutessaan kannattaa kysellä myös omaa tilaisuutta ystävä- tai työporukalle.  Myös herkulliselle lounaalle kannattaa pysähtyä ohi ajaessaan. Ja jos näet tuolla kuvissa näkyvän Eijan, kannattaa nykäistä häntä hihasta ja pyytää kertomaan Jokisaunan tarinaa. Eijalla on muistoja saunalta jo pienestä tytöstä asti.

Mukavaa myöhäisiltaa!

Anu

* Yhteistyössä Jokisaunan kanssa. Jokisauna löytyy osoitteesta Sepäntie 1, 27500 Kauttua.

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.