torstai 11. kesäkuuta 2015

Yrttiopissa

Olen vuosi vuodelta innostunut enemmän ja enemmän yrteistä. Tänä vuonna yrttejä on kerääntynyt meille enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta olen huomannut myös käyttäväni niitä aikaisempia vuosia rohkeammin ruuissa. Silti yrttien luovemmassa käytössä olisi paljon opittavaa.




Ilahduinkin kun Åblogit saivat kutsun Liedon Kukka ja Puutarhan yrtti-iltaan. Ystävän suosituksesta olen löytänyt tuon ihanan puutarhan jo aikaisemmin tänä keväänä ja sieltä hain mm. vappumenumme orvokit, lavankauluspuutarhan yrtit sekä kasvihuoneen tomaatin ja paprikan.

Tarkoitus oli siis mennä oppimaan uutta, yrtit ja muut taimethan oli jo hankittu. Mutta katso näitä kuvia - uusia houkutuksia on tuolla aivan liikaa ympärillä ja heikompi sortuu niin kovin helposti ja niin kävi minullekin taas. No, siinä mielessä sortuminen ei ole huono juttu, että puutarhan taimet ovat todella vahvan oloisia ja laadukkaita.





Puutarhalla on myös paljon hieman normivalikoimista poikkeavia taimia. Hauska esimerkki on tuo yllä oleva punaisena kukkiva mansikka. Itse marja ei kuulemma kuitenkaan ole valkoinen, vaan perinteinen punainen. Mansikka vain kukkii eri tavalla.

Yrtti-illan aikana kuulimme paljon tietoa yrttien kasvatuksesta ja niiden käytöstä. Yksi yleisohje, joka ainakin minulle oli uusi asia oli se, että yrtin kylmän ja kuivuuden sietämisen voi päätellä siitä mistä päin maailmaa yrtti on kotoisin. Loogista, mutta eipä ole tullut mieleeni.




Yrttimaailmassakin on trendejä ja yksi tämän kesän trendeistä on oliiviyrtti. Tänä päivänä tuo yrtti on jo sen verran yleisempi, että sen käytöstä on ehkä enemmän tietoa kuin pari vuotta sitten kun itse ostin sellaisen. Yrtti jäi tuolloin käyttämättä kun en oikein osannut keksiä miten sitä käyttäisin, salaattiin pilkkomisen lisäksi. Sen sijaan minuun iskivät erilaiset mintut: inkivääriminttu, suklaaminttu, mansikkaminttu, greippiminttu. Samoin melonisalvia ja basilikapensas kuulostivat mielenkiintoisilta.






Illalla meitä hemmoteltiin myös Jesse´s Dinesin ihanilla herkuilla, joihin oli teeman mukaisesti käytetty yrttejä. Suussa sulavaa. Turun seudun lukijoille tai Naantaliin kesällä matkaaville vinkiksi, että Jesse´s Dine avasi ovensa myös Naantalin Aurinko Golfin yhteyteen tänä kesänä. Omiin kesäsuunnitelmiini kuuluu ainakin käydä testaamassa heidän kesä- ja heinäkuussa sunnuntaisin avoinna oleva grillibuffet. Toki herkullinen kesälounas on myös aina mieluisa.




Mutta puutarha-asioihin vielä. Yrttien ja kasvisten taimien lisäksi Liedon Kukka ja Puutarhan kesäkukkavalikoima on aivan loistava. Kukat jäivät minulta kuvaamatta tarkemmin, eikä tuo ensimmäinen kuvakaan anna täyttä oikeutta heidän kukkaloistolleen. Parhaiten tietysti pääset näkemään kaiken kun piipahdat paikan päällä, Pinomäentie kutosessa Liedossa. Ensi lauantaina heillä on Puutarhapäivä, jolloin luvassa on normaaleiden ihanuuksien lisäksi tarjouksia, arvontoja ja kahvitarjoilu. Kannattaa laittaa korvan taakse ja käydä visiitillä!




Upeita tällaiset tilaisuudet, joissa pääsee oppimaan uutta ja saa lisää inspiraatiota ihmisiltä, jotka selvästi nauttivat työstään. Kiitos Niina ja Liedon Kukka ja Puutarha ♥ Nyt täytyy käydä tekemässä pieni kastelukierros, jotta omat yrttini pysyvät hengissä.

Aurinkoa torstaipäivään ♥

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

12 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mukavalta päivältä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se oli S, herkkuja kaikille aisteille hyvässä seurassa! :)

      Poista
  2. Niin vaan harmittaa, kun en päässyt mukaan! Suklaaminttukin - oi voi;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi puutarha on auki muulloinkin, ei muuta kuin retkeilemään Lady :) Suklaamintusta tuli ainakin todella voimakas suklaan tuoksu mintun ohella. Olen käyttänyt tavallista minttua viime aikoina paljon smoothiessa ja jäinkin miettimään, että jäisestä banaanista, suklaamintusta ja ripsautuksesta raakakaakaota saisi aika mainion smoothiepohjan...

      Poista
  3. Monikäyttöisyysvinkkejä täälläkin kaivataan, mutta harmiksi en nyt tällä kertaa paikalle päässyt. Ison mintuntaimen ostin tänään kun käväisin äitiä kyydissä kukkaostoksilla, ettei vaan olisi kesäiset mojitot mielessä.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, nuo mojitot taitavat olla usemmallakin silmissä tänä kesänä ;) Mä oikaisin eilen kun sain laivatuliaisena valmiin pahvipakkauksen. Jäämurskat vain joukkoon ja mintun lehti koristeeksi. Sillä pääsi hyvin jo alkuun. Mutta joo, pidetään toisemme ajantasalla kun keksitään erilaisia käyttökohteita yrteille, eiks je Teija :)

      Poista
  4. Ihania kuvia! Mulla tuli jotenkin heti mieleen, että kesällä vois pitää vaikka Mojito-bileet ja käyttää ainakin minttua juomissa. Taannoin maistoin basilika-mojitoa ja se oli kyllä hyvää!;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaanhans ja yksi mojitonainen lisää! Voi basilikamojitokin kuulostaa hyvältä, samoin mojitobileet. Mä olen käyttänyt minttua tänä vuonna paljon ihan tavallista vettäkin maustamassa. Kylmää vettä patenttikorkkiseen puolloon ja pulloon vielä pitkä mintun oksa. Aika nopeasti mintusta irtoaa veteen raikasta makua. Tätä siis sinne mojitojen väliin Taina ;)

      Poista
  5. Oih, teillä on ollut mahtava, inspiroiva ilta puutarhalla! Ja mitkä tarjoilut, namskis!
    Vaikka en itse päässytkään osallistumaan tuohon illanviettoon, niin pääsin minäkin
    osallisiksi noista ihanista yrteistä. Ihana Kati toi mulle monta yrttiruukkua mökkituliaisiksi.

    Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua Anu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva ilta taas Teija ja harmi, ettet päässyt mukaan. Inspiraatiota ja toisaalta myös rohkeutta käyttää yrttejä enemmän tuli taas tuon illan aikana roppakaupalla lisää. Näinkin Katin keräämän tuliaispussukan ja hän oli tehnyt sinulle ihanat valinnat. Upeaa viikonloppua sinullekin ♥

      Poista
  6. Yritin täältäpäin löytää oliiviyrtiä, mutta en ole vielä löytänyt. Viime vuonna minulla sitä kasvoi ja pidin tuosta yrtistä todella. Käytän yrttejä paljon marinadeihin. Syksyllä kuivatin yrttejä ja tein jonkin verran yrttisuolaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliiviyrtin maku on ihan hauska ja saattaa olla, että en vain ollut riittävän rohkea käyttämään oliiviyrttiä tuolloin. "Vika" saattoi olla omassa taitamattomuudessani. Toivottavasti löydät Anu oliiviyrtin jostain ja jos löydät, niin teepä postaus mihin kaikkeen käytät sitä. Olisi kiva kuulla - ja päästä sen jälkeen itsekin uudelleen testailemaan :) Ja hei, tuon yrttisuolan olin jo unohtanut. Sitä täytyy ehdottomasti tehdä!

      Poista