sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Vuosi lisää viisautta ja pala raparperikakkua

Tänään on se päivä vuodesta, jolloin ainakin ajatuksen tasolla saan mittariini vuoden lisää viisautta. Lisävuosista ei enää tarvitse puhua mitään, mutta lisäviisaus kuulostaa paremmalta, eikö. Tuliko sitä viisautta sitten oikeasti lisää viimeisen vuoden aikana onkin sitten jo kokonaan toinen kysymys, mutta ainakin on ollut mahdollisuus.


Otimme eilen pienen varaslähdön juhlimiseen ja herkuttelimme iltapäivällä  a i v a n  i h a n a l l a  raparperikakulla. Tämä resepti tulee siirtymään myös kesäreseptikirjaani. Kakku löytyi Sannan ihanasta leivontablogista, mutta alunperin resepti on lähtöisin yhtä ihanasta Jauhoton taikina -blogista. Ainesosia kakussa on vain kuusi, joten kaupassa ei tarvitse kauaa miettiä mitä tarvikkeita kakkuun pitäisi ostaa. Raikas mansikkasurvos kakun kaverina oli piste iin päälle ja se raikasti kokonaisuutta kivasti.


* * * * *

RAPARPERIKAKKU

POHJA:
200 g Digestive -keksejä
1 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita

Murskaa keksit, lisää rasva ja sekoita hyvin. Painele muruseos 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuokan pohjalle ja reunoille noin 3 cm korkeudelle. Kakun liikuttelua helpottaa kun olet laittanut vuoan pohjalle leivinpaperia. 

TÄYTE:
300 g raparperia ja 1 dl vettä
1 prk kondensoitua maitoa
3 keltuaista

Keitä pilkottuja raparpereja vedessä noin 15 minuutin ajan. Soseuta raparperit sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kondensoitu maito ja keltuaiset. Soseuta sauvasekoittimella vielä hetki.

Kaada täyte keksipohjan päälle ja paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Ota pois uunista, jäähdytä ja jatka jäähdyttämistä jääkaapissa vielä ennen tarjoilua. 

* * * * *


Meiltä puuttuu vielä tuollainen pieni irtopohjavuoka, joten tein kakun 24 cm:n vuokaan. Lisäsin siis keksi-rasvaseoksen määrää, laitoin kondensoitua maitoa 1,5 purkillista, pätkän enemmän raparperia sekä yhden keltuaisen enemmän. Noilla määrillä kakusta tuli minun makuuni juuri sopivan paksuinen tuohon suurempaan vuokaan. Kakku hyytyy loppuun jääkaapissa, joten on tärkeää malttaa antaa kakun jäähtyä jääkaappikylmäksi asti. 

Mutta voi taivas mikä kakku siitä sitten tuli. Teen toistekin!

Mutta noista vuosista vielä. "Joku viisas taisi joskus ohimennen mainita, että vanheneminen on vain huono tapa, jota toimelias ihminen ei ehdi omaksua.", näin kirjoitti eräs ystävä Facebook-sivulleni jokunen vuosi sitten. Tosi fiksu ystävä ja tuolla asenteella siis kohti seuraavaa viisastumisen vuotta. Ja loppupelissä iällähän ei ole merkitystä, ellei satu olemaan juusto tai viini. Nih.

Suloista sunnuntaita!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

16 kommenttia:

  1. Hyvää syntymäpäivää! Mukavan simppeli ja kesäinen tuo kakkuresepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rva Lahoa rautaa! Kakku oli tosiaan simppeli ja nopsa tehdä - ja oli aivan hurjan hyvää.

      Poista
  2. Aurinkoista syntymäpäivää ja tuohon ikääntymistä koskevaan määreeseen yhdyn täysin; sen mukaan minäkin olen jo huippuviisas;)
    Kakku näyttää niin herkulliselta, että voihan apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lady of The Mess! Viisaita ollaan juu - ei siitä pääse yli eikä ympäri ;) Ja kakku ON herkullista. Kahvinkeitin on juuri päällä eli pian saadaan vielä pienet, viimeiset viipaleet kakusta. Nam.

      Poista
  3. Mitä parhaimmat ja aurinkoisimmat onnittelut synttärikaimalle! <3 Täällä otettiin kans eilen varaslähtö juhlintaan,pitäähän sitä pyöreitä vuosia vähän enemmän juhlistaa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastiko synttärikaima Nanne? Ei siis ihme, että blogisi tuntuu niin mieluisalta. Vau, ONNEA pyöreille vuosille - eiku pyöreille viisauksille! ;) Ja kiitos onnitteluista!

      Poista
    2. Kyllä, synttärikaimoja ollaan! :) Ja kiitos onnitteluista! <3
      Ajattelin tätä kakkua testata heti tällä viikolla kun juhlistamme mamman nimipäiviä.
      Mutta kysäisisin vielä, että onko tuossa mansikkasurvoksessa ihan pelkkiä mansikoita, vai onko kaveriksi laitettu jotain muutakin...? :)

      Poista
    3. Aika hauska! Mulla mansikkasurvos oli viime kesäistä pakastemansikkasurvosta, johon olin pakastushetkellä laittanut vähän sokeria mukaan. Mansikkamelbaa suositteli Sanna omassa blogissaan tähän viereen.

      Poista
  4. Onnittelut täältäkin! Tuota reseptiä täytyykin testata, siihen malliin alkoi kuola valumaan... ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti onnitteluista Suffeliini! Kannattaa ehdottomasti testata resepti. Se oli vähän erilainen raparperiunelma. Mutta Unelma isolla Uulla. ;)

      Poista
  5. Aurinkoiset onnittelut ja tuota kakkua voisi tällainen ei leipoja tyyppikin rohkaistua kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kati! Kakku on niin helppo tehdä, etten usko siinä olevan epäonnistumisen mahdollisuutta. Anna rohkeasti mennä vaan :D

      Poista
  6. Lämpöiset synttärionnittelut Anu!

    Ihana kakku, tuota täytyy testata, ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Kiitos Teija! Suosittelen testaamaan ja tosiaan mansikkasurvos tai -melba kannattaa ehdottomasti tehdä viimeistelemään herkkuhetki.

      Poista
  7. Jos tätä tekis juhannusaatoksi 28 cm irtopohjavuokaan päivää aikaisemmin ja laittais yöksi kylmään (luulen, että tuo määrä riittäis 18 hengelle, kun on muutakin tarjottavaa), kannattaisko tehdä kaksinkertainen annos sekä pohjaa, että täytettä? Näyttää kyllä niin hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, täytteestä uskoisin, että tuplamäärä on ok. Pohjaa voi riittää hieman vähempikin, mutta sitähän on helppo vaikka jatkaa ja tehdä lisää jos näyttää, että keksi-rasvaseosta on liian vähän suhteessa vuoan kokoon. Edellisenä päivänä tekeminen on oikein hyvä. Kakku ei mennyt miksikään yön yli nukuttuaan. Herkullista juhannusta!

      Poista