maanantai 23. kesäkuuta 2014

Raparperi-mansikkapavlovaa ja juhannuksen jälkimainingit

Mieli tekisi aloittaa jutskailemalla juhannussäästä, mutta ehkä siitä on jo puhuttu niin paljon, ettei enää tarvitse. Arki on nyt kuitenkin jo taas alkanut leppoisan, herkkujen täyteisen ja rennon, pitkän juhannusviikonlopun jälkeen. Jälleen kerran voin vain huokaista, että hyvä ruoka on kyllä yksi elämän isoista timanteista. On ihanaa, että lähipiirissä on niin paljon hyviä kokkeja.


Teimme juhannuksen ruuat porukalla ja minun osuudekseni lankesi, melko perinteisesti, kahvipöydän tarjottavat. Aikaisemmin olin jo päättänyt, että teen ihanan raparperikakun. Löysin kuitenkin herkulliselta kuulostavan raparperipavlovan ohjeen, enkä malttanut jättää kahvipöydän kakkuja vain yhteen. Tein siis myös pavlovan. Tosin omaan versiooni halusin laittaa päälle myös mansikoita. Näin kahvipöytämme teemaksi tulivat raparperit ja mansikat. Lisänä kun oli vielä valkosuklaaseen dipattuja mansikoita.


En ole aikaisemmin tehnyt itse marenkipohjaa, mutta Putinkia ja mansikkapastaa -blogin ohje oli niin hyvä, että alottelijan tuuria tai ei, onnistui pohja todella hyvin. Kakkuja tehdessäni huomasin, että näiden kakkujen setti on oikeastaan aika tarkan leipojan setti; toiseen käytettiin kananmunista keltuaiset, toiseen valkuaiset - ja vieläpä samat kappalemäärät. Tosi kätevää.

* * * * *

RAPARPERI-MANSIKKAPAVLOVA

TÄYTE:
500 g raparperia
vajaa 1 dl vettä
1-1,5 dl fariinisokeria

Valmista ensin täyte, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla. Kuumenna vesi ja fariinisokeri kiehuviksi kattilassa. Lisää pilkotut raparperinvarret ja keitä hetki. Jätä raparperi kuitenkin hieman rapsakaksi. Lisää sokeria jos haluat, mutta marenki on niin makeaa, etten ainakaan minä kaivannut lisäsokeria tähän. Jäähdytä kunnolla.

MARENKIPOHJA:
4 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl perunajauhoa
1 tl sitruunamehua

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Vatkaa munanvalkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää alkuvaiheessa sitruunamehu ja vähitellen noin puolet sokerista. Sekoita perunajauho loppuun sokeriin ja lisää seos vähitellen valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa valkuaisvaahtoa kunnes se on kiiltävää. Levitä vaahto ympyrän muotoon öljyllä voidellun leivinpaperin päälle. Ota huomioon, että taikina kohoaa jonkin verran uunissa. Paista 125 asteessa 1,5 tuntia. Käännä lämpö pois ja anna pohjan jäähtyä rauhassa lämpimässä uunissa. 

LISÄKSI:
1 prk kermaa vaahdotettuna

Kokoa kakku juuri ennen tarjoilua alustalleen. Aseta marenki pohja alimmaiseksi, sen päälle kermavaahto ja raparperikompotti. Itse lisäsin koristeeksi vielä tuoreita mansikoita. Nautiskele hyvässä seurassa.

* * * * *

Alkuperäisen ohjeen yhteydessä luvattiin, että tämän kakun kun tekee, niin kylmyys väistyy ja niinhän sen väistyikin. Kahvit saatiin juotua ulkona. Mitä nyt osa kahvittelijoista fleecepeittoihin kääriytyneenä, mutta kuitenkin... Mites sinun juhannuksesi? Toivottavasti sekin oli oikein onnistunut <3

Saunassamme on kuivumassa tällä hetkellä yksi tulevan DIY-projektin tarveaine. Katsotaan miten saan tehtyä tuota projektia ja miten pitkän ajan se vaatii valmistuakseen - ja miten projekti onnistuu. Jos kaikki menee hyvin, on luvassa jotain uutta kesäterassille. 

Mukavaa myöhäisiltaa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

 

16 kommenttia:

  1. Nam! Mä olen ihan hurahtanu marenkiin, kun pääsiäisenä tein ensimmäistä kertaa elämässäni, eikä se sitten ollutkaan niin vaikeaa.:) No juu...täällä on sää kuin lokakuussa, mutta minkäs teet.:/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luulin jotenkin, että marengin ja varsinkin marenkipohjan tekeminen olisi ollut vaikeaa. Sitä se ei kyllä ollut. Uskallan tehdä toistekin ja varmasti teenkin. Ja joo, tästä kylmyydestä: aloitetaanko heti se aurinkotanssi?

      Poista
  2. Näyttää oikein hyvältä, luulen että kokeilen minäkin marenkikakkua jossain vaiheessa. Se raparperikakku sai muuten suuren suosion meidän juhannusaaton kahvipöydässä, meinas vallan loppua kesken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Eija, että raparperikakku maistui! Ensi kerralla sitten vielä isompi annos... ;)

      Poista
  3. Herkullista herkullista :-) ja tuo kyllä koristaa pöydän kun pöydän :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seija; totta, tuo käy kieltämättä kyllä kahvipöydän koristuksestakin :)

      Poista
  4. Ihana juhannusherkku! Mansikka ja raparperi on loistava pari! Jos joskus haluat kurkata blogistani yhtä huikeaa, erittäin helppotekoista marenkiherkkua, niin se löytyy nimellä Aatoksen Unelma (kyllä, Naantalin Cafe Antoniuksen Aatoksen mukaan nimetty kakku).

    Jään odottamaan terassiylläriäsi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Teija! Huikeat ja helppotekoiset herkut ovat melkoisia taikasanoja minun toimimiseeni. Täytyy siis tulla pian kurkkaamaan Aatoksen unelmasi. Terassiprojektitarveaine kuivuu edelleen, eli en ole vielä päässyt aloittamaankaan. Tulossa kuitenkin on :)

      Poista
  5. Minäkin yritin tehdä jäljelle jääneistä valkuaisista marenkikakkua, mutta unohdin öljytä leivinpaperin ja marenkipohjahan tarras aika kovin kiinni siihen paperiin... Se siis siitä hienosta kakusta. Mutta ei auta luovuttaa vielä. Kokeilen tämän sun ohjeen kanssa seuraavaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan höhheli Nanne :) Onneksi näissä kakuissa pienet halkeamiset (kunhan eivät ole täydellisiä murenemisia) voi peittää kermavaahdolla ja koristeilla. Ja maku on on onneksi aina hyvä. Toivottavasti onnistut tällä ohjeella!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Jenna, tämä ei ehkä helpota yhtään, mutta... ...kakku myös maistuu vähän liian hyvältä ;)

      Poista
  7. Nam! minulle nämä marenkileipomukset on ihan vieraita, täytyy joskus yrittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Pavlovat ovat kesällä ihania ja helppoja herkkuja kun pohjan päälle ei tarvitse vatkata kuin kerma- / vaniljavaahto (tai vielä nopeampana vaihtoehtona pilkkoa jäätelöä) ja sen päälle tuoreita marjoja. Ja nyt kun tuli vielä todistettua, ettei pohjan leipominenkaan ole vaikeaa :)

      Poista
  8. Voi kun herkun näköistä! Mulla on jäänyt kokonaan raparperiherkut vielä tekemättä... pitäisköhän ottaa tästä inspis ja taikoa jotain kun miehellä oli eilen nimpparit... Sehän on jo hyvä syy :D Turkubloggareista tulin tänne tutustumaan ja jään seuraamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Miia - kiva kun jäät seuraamaan! Ota ihmeessä inspiskoppi :) Mietin itsekin pitäisikö tehdä hätävaraksi uusi pohja, jotta saisi nopsasti uuden kakun jos tulee tarvis...

      Poista