keskiviikko 3. syyskuuta 2014

DIY Soijavahakynttilät

Soijavahakynttilät tuntuivat olevan monelle muullekin uusi juttu ja koska sain askartelukaupasta niin hyvät ohjeet, ajattelin laittaa hyvän kiertämään ja kirjata ne tähän teillekin.


Soijakynttilöiden tekemiseen tarvitset:
  • soijavahaa
  • sydänlankaa
  • astioita, joihin haluat kynttilät valaa
  • varrastikkuja
  • leivinpaperia
  • kattilan
  • teippiä
  • pikaliimaa

Mittaa ja leikkaa ensin sopivan mittaiset sydänlangat. Sulata kattilan pohjalla aivan muutama soijavahahiutale ja pyörittele esim. varrastikulla sydänlankoja sulaneessa vahassa. Anna sydänlankojen imeä oikein kunnolla vahaa itseensä. Nosta sydänlangat kuivumaan leivinpaperin päälle suoristettuina.


Kun sydänlangat ovat kuivuneet, on aika jatkaa. Aseta kaksi varrastikkua rinnakkain ja teippaa niiden päät yhteen toisesta päästä. Laita sydänlanka varrastikkujen väliin ja teippaa halutessasi tikut myös toisesta päästä kiinni, jotta lanka pysyy hyvin tikkujen välissä. Laita pikaliimaa lasin tai muun astian pohjalle ja liimaa sydänlangan toinen pää kiinni astian pohjaan. Varrastikut pitävät nyt sydänlangan suorassa ja oikealla kohdalla. 


Sulata soijavaha kattilassa ja kaada sulanutta vahaa haluamasi määrä kynttiläastiaan. Anna kuivua rauhassa. Kuivumisen jälkeen leikkaa vielä sydänlanka sopivan pituiseksi.


Sula vaha on väriltään keltaista. Itse ehdin jo säikähtää, että olen kärväyttänyt vahan sulatusvaiheessa, koska väri oli tuollaista, mutta kuivuttuaan vaha oli taas kauniin valkoista. Vahaa voi myös halutessaan värjätä tai lisätä siihen tuoksua. Mahdollisuudet erilaisten kynttilöiden tekemiseen ovat siis aivan valtavat. Ja niin kauan kuin muistan: kilon soijavahapussista tuli tasan nämä kuusi kynttilää.

Kertokaahan ja laittakaa linkkejä jos innostutte tekemään omia versioita tai olette jo tehneet. Olisi kiva saada vielä lisää vinkkejä erilaisista tuunailuista!

Leppoisaa iltaa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

23 kommenttia:

  1. Tosi nättejä. Täytyypä ottaa to-do listalle johonkin sadettaropisevaan syksyiseen iltaan. Glögiä ja kynttilätekoa :)

    VastaaPoista
  2. Näitä pitäisi ehdottomasti päästä tekemään. Tositosi hienoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hauskaa puuhaa, eikä vaatinut isoja järjestelyjä, joten kannattaa ehdottomasti testata Heidi K!

      Poista
  3. Käyhän kurkkaamassa mun blogista ratkaisu sun sieniongelmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KiitoskiitosKIITOS Sanna! Tuo ukkeli on juuri sellainen viimeinen vahvistus mitä kaipaan. Kiitos vinkistä!

      Poista
  4. Kynttilätehtailua on tehnyt mieli kokeilla jo pitkään. Tämä voisi todellakin olla sellainen, jota voisi kokeilla. Täytyis varmaan pistää pystyyn jotkut syysaskartelut kavereiden kanssa...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä voisi tosiaan olla kiva tehdä porukallakin Taina K. Kynttilöiden kuivuminen vie oman aikansa, mutta sinä aikana on juuri sopivasti paikka maailman parantamiseen ja herkutteluun ;)

      Poista
  5. Vau, tulipa ihania! Tätä olisi kiva kokeilla itsekin. :)

    Mukavaa torstaita! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Näiden kynttilöiden tekeminen on hauskaa puuhaa. Kannattaa kokeilla! Mukavaa torstain jatkoa sinullekin <3

      Poista
  6. Kiitos helposta ja siististä kynttiläideasta! Näitä kynttilöitä sopivilla teksteillä tulee löytymään tämä jouluna läheisten paketeista : ) Ja ehkä sitten ensi kesänä myös mun sisustus/tuunauskohteesta. Kuumeneeko kynttiläpurkki paljon, jos palaa kauan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos innostuit Hanna! Luulen, että näitä löytyy myös oman lähipiirini joulutervehdyksistä... ;) Löysin askartelukaupasta ihanaa hopeaglittertarraa arkkeina ja ajattelin tekstietikettien lisäksi kokeilla tuosta glittertarrasta myös tähden tekemistä purkin kylkeen. Vaihtoehtoja koristelulle riittää. Purkki kuumenee yllättävän vähän palaessaan.

      Poista
  7. Hei !!
    Kiitos ohjeista. !
    Osaatko sanoa paljonko oli menekki ? Siis montako kynttilää sai 1 kg:sta soijavahaa ? Oliko riittoisaa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Lasipurkkieni sisähalkaisija on 7 cm ja sisäkorkeus samaiset 7 cm. Tuon kokosia kynttilöitä kilon soijavahapussista tuli tasan kuusi kappaletta. Yllättävän paljon massa siis tiivistyi sulaessaan :)

      Poista
  8. Nyt olis retki valimolle tehty. Illalla ohjelmassa siis kynttilöiden tekoa :) yhden luffasienen jo valoin saippuamassaan jota myös ostin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten kynttilät onnistuivat? Olen niin kade kun asut noin lähellä valimoa, että pystyt hakemaan satsin vahaa suoraan heiltä :) Tuota saippuan tekoa minunkin on tehnyt mieli kokeilla. Kerrohan kokemuksia siitäkin kun ehdit!

      Poista
    2. Onnistu tosi hyvin. On meiltäkin sinne n. 60km mutta siinä samalla voi käydä mm. Havin tehtaanmyymälässä ;) sellanen "päiväretki" kohde. Juu kerron blogin puolella siitä saippuan teosta, kunhan nyt saan aikaseks alkaa kirjotus hommiin.

      Poista
  9. Soijavahasta voi tehdä itselleen myös tuikkuja. Kuumensin uunipellillä vanhat alumiinikuoret, kaadoin steariinit pois ja irroitin sydänlangan pidikkeen. Ostin vahattua sydänlankaa ja laitoin sopivat pätkät vanhoihin pidikkeisiin, jotka pistin liimatipalla alumiinikuoren pohjaan kiinni. Sitten sulaa soijavahaa päälle. Palaa paljon puhtaammin kuin kaupan tuikut, suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun vinkkasit ja annoit noin hyvät ohjeet! Kaupan tuikut nokeavat tosiaan melkoisesti ja soijakynttilät palavat ihanan puhtaasti. Täytyykin testailla.

      Poista
  10. voiko tähän käyttää tuoksuna kahvinpuruja tai kookoshiutaleita? Mahtava ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmaksi en tiedä, mutta uskoisin ainakin, että voi, koska tuoksuöljyjäkin voi käyttää. Lämmin, sula vaha varmasti toisi ihanasti noita tuoksuja esille. Jos kokeilet, niin tulethan kertomaan onnistuiko!

      Poista
  11. Millä vahaa voi värjätä, jotta se olisi myös ekologista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut vastauksen viipymisestä, mutta olen selvitellyt tätä kun en suoralta kädeltä tiennyt itse. Lahtisen Vahavalimolta vastattiin, ettei kovin ekologista tapaa taida olla olemassakaan. Värit ovat synteettisiä ja ekologisinta on siis olla värjäämättä. Kaikenlainen värjäävien mausteiden lisääminen huonontaa kuulemma palamista huomattavasti.

      Poista